Musik på högskolan

by Lena Nilsson. 0 Comments

Alla har sin egen smak och tycke när det kommer till musik. En del älskar rockmusik medan andra föredrar folkmusik. Där emellan finns det också flera andra inriktningar. Bara för att man dras till en sorts musik behöver inte heller betyda att man inte kan tycka om andra sorter. Vissa dagar är som gjorda för klassisk musik, medan andra kräver lite mer drag.

MU39-gitarristNär man studerar folkmusik på folkhögskola kommer man i kontakt med andra personer som också älskar musik. Detta kan leda till många härliga stunder när man spelar eller improviserar tillsammans. Bara för att huvudämnet är folkmusik behöver inte betyda att man aldrig spelar klassisk eller rockmusik. Faktum är att man ofta uppmuntrar eleverna att samarbeta med musiker från andra inriktningar, ett utbyte som kan bidra till ens utveckling och framsteg.

När man talar om folkmusik på folkhögskola är det främst nordisk folkmusik som kommer upp. Det är helt naturligt att först gå lite djupare till sina egna rötter, och mycket av den gamla musiken lever kvar i folkminne. Många har vuxit upp med denna sorts musik utan att kanske egentligen ha funderat på hur gammal den är. Men det är också intressant att se på musik från andra delar av världen, inklusive rockmusik och mer utpräglat etniska toner. Man kan lära sig mycket om ett folk genom att se på hur de uttrycker sig i sång och dans.

Musik har alltid varit en integrerad del av ett samhälle. Det är få, om ens några, som inte har någon form av musikaliska uttrycksformer. Folkmusik på folkhögskola går närmare in på ämnet och man lär sig en intressant del av landets historia, förutom själva spelandet. Det är också vanligt att anordna konserter, många gånger i samarbete med andra inriktningar, som klassisk eller jazzmusik. Detta ger eleverna möjlighet att utveckla sina talanger på ett annorlunda sätt.

Innan man börjar läsa folkmusik på folkhögskola måste man ha vissa grundläggande kunskaper i musik. För att bli antagen måste man ta ett prov, med både en praktisk och en teoretisk del. Ibland har man även möjlighet att tala med lärare och elever på skolan för att mer detaljerat kunna se om det verkligen är en kurs som passar en. Musik handlar mycket om känslor och passioner, vare sig det är rockmusik eller folkmusik. Genom att ta sig en prat innan man bestämmer sig är det större chans att man hamnar på rätt ställe.

Leave a Reply