by Lena Nilsson. 0 Comments

Man ser ofta reportage om hus eller lägenheter som går i en viss stil. Ägarna har lagt ner mycket pengar och möda på att få ett genomgående tema och man håller sig till samma stil genom hela hemmet. Andra tycker däremot att man ska blanda inredningsstilar, gärna de som är helt annorlunda.

MU145-matsalsmöblerIdag väljer många möbler som har gustaviansk prägel. Dessa möbler har fått ett nytt uppsving- igen. Som med allt annat har de gustavianska möblerna kommit och gått sedan det började på 1700-talet. Fast egentligen har de aldrig riktigt försvunnit. Det räknas inte längre som gammaldags om man väljer denna möbelstil i sitt hem. Denna stil verkar passa bra för svenska hem, med sina raka linjer och dämpade färger.

Det många tycker om när det kommer till gustavianska möbler är just det faktum att man kan blanda dem med andra stilar. De har inte så många krusiduller och utsmyckningar, de som finns är ganska enkla. Detta gör dem lättare att kombinera med andra stilar, och också färgstarkare föremål. Om man vill att ett rum ska ha gustaviansk prägel kan man kanske välja de större möblerna i denna stil. Soffor och bord är speciellt populära, men även stolar och pallar. Sedan kan man göra det mer personligt med kuddar och gardiner, till exempel.

Nu för tiden har man så mycket att välja på när det kommer till inredning. Det finns många stora, härliga butiker helt proppfulla med möbler och tillbehör. Vare sig man vill ha gustaviansk prägel eller en annan stil så kan man hitta allt man vill ha och mer därtill. Sedan har man ännu mer att välja på om man går på nätet. Eftersom gustavianska möbler är så populära finns det ett stort urval. Det vanliga är att man håller sig till de traditionella färgerna och formerna.

 

I en familj kan det finns flera olika åsikter om hur ett hem ska inredas. För att alla ska bli nöjda kan man samarbeta och blanda stilarna i hemmet. Det kan vara gustaviansk prägel i vardagsrummet men någon annan i sovrummet, till exempel. Eller så blandar man stilarna i samma rum. Tack vare att den gustavianska stilen är så diskret och tidlös så passar den ihop med många olika kombinationer. Man kan lätt skapa en salig blandning, men på ett behagligt sätt. Vill man ha tips om hur man ska gå till väga finns det många böcker och bloggar om detta.

Leave a Reply